Translate

3 Haziran 2017 Cumartesi

MERNEPTAH-BOGULAN FİRAVUN

BOĞULAN FİRAVUN 2.RAMSES Mİ?




“Hani bir zaman sizin için denizi yarmıştık. Sizi kurtarıp, Firavun’u ve adamlarını suda boğmuştuk. Siz de bakıp duruyordunuz.” (Kur’an 2:50)

“Rablerinin ayetlerini yalanladılar. Biz de günahları yüzünden onları helâk ettik. Firavun ile arkasından gidenleri suda boğduk. Hepsi de zalim idiler. (Kur’an 8:54)

“Derken Firavun, Musa’yı ve İsrailoğullarını Mısır’dan sürmek istedi. Biz de onu ve beraberindekilerin hepsini suda boğduk. (Kur’an 17:103)

“Firavun, ordusu ile beraber ardlarına düştü” (Kur’an 20:78)




“İki topluluk birbirini görünce, Musa’nın adamları “Eyvah, yakalandık!” dediler. Musa: “Hayır, asla! Rabbim şüphesiz benimledir, bana yolu gösterecektir.” dedi. Bunun üzerine Musa’ya: “Vur asan ile denize!” diye vahyettik; vurunca deniz hemen yarılıverdi ve her parçası kocaman bir dağ gibi oldu. Ötekilerini de buraya yaklaştırdık. Musa ve beraberindekilerin hepsini kurtardık, sonra da ötekileri suda boğduk. (Kur’an 26:61-66)

“De ki: ’Övgü Allah’adir; O size ayetlerini gösterecek   ve sizde onları tanıyacaksınız”(Kur’an 27:53)

“Onun gerçek olduğu onlara apaçık oluncaya kadar ufuklarda ve kendi içlerinde ayetlerimizi onlara göstereceğiz” (Kur’an 41:53)


Kur an da mealen; 'söz konusu firavun un denizde boğulduğu sonunu anlayınca son nefesinde pişman olup secde edip af dilediği affının kabul edilmediği ve onun bir ibret olması için cesedinin çürümeden saklandığı' yazar.

Öncelikle 'firavun' kelimesi eski antik mısırda 'kral-hükümdar'' anlamına geliyordu yani firavun 1 tane değil ard arda gelen bir çok firavun vardı.Kur an da isim zikredilmeden bu firavunlardan birinden bahsedilmektedir.





Söz konusu bu ceset firavunun cesedi olabilir.Fakat bunu saptırmaya çalışanları dikkate almayın.Hz. Musa zamanında başta olan yani olayın muhattabı firavun 2. ramses olduğu iddiası bir kere zayıftır. bu iddia dillendirilmiştir ama bilerek yanıltma yapılıyor .2. ramses diş apsesinin kana karışması nedeniyle 96 yaşında ölmüş denizde değil mezarı krallar vadisinde bulunmuştur.Hz. musa olayının muhatabı olarak kasıtlı olarak bu 2. ramses öne çıkarılarak Kur an ayeti yalanlanmaya çalışılmaktadır.Bu sahtekarlara kanmayın gerçek şu;


Tevrat ve eski kadim bilgilerden Genç Hz Musa nın o yumruklu kavgası ile Medyen e gelişi esnasında firavun yaşlı 2. ramsesti.Bu Hz Musa nın peygamberliği ile firavuna tebliğ yapmasından önceki dönemdi.Bu süre zarfı arasında yaşlı firavun 2. ramses öldü.2 ramses zalimdi ancak 2. ramses öldüğünde oğulları hayatta olmadığından bir ardılı yoktu ve yerine evlatlığı merneptah geçmiştir.8-12 yıl kısa süre tahtta kalan merneptah büyük fetihler ve önemli savaşlar gerçekleştirmediği için firavunlar tarihinde önemsiz kalmıştır ancak iç siyasette etkiliydi ve en az 2. ramses kadar zalim ve acımasız olduğu bilinmektedir.


Hz Musa nın denizin yarılması olayında muhatabı 2.ramses değil evlatlığı zalim firavun Merneptah dır.İsrailoğulları şeklinde bir ibarenin kullandığı (Kur an ve tevrattaki zulme katliama sürgüne uğrayan israiloğulları tabiriyle) tek yazıtın (Merneptah steli) Merneptah döneminden kalma olması da bu açıdan ilginçtir ve o döneme dair orta krallık dönemine ait Ipuwer Papirüslerindeki çoğu olayın Kur an ayetleri ile birebir örtüşmesi de ilgi çekicidir;



“Sarayın beyaz odasının muhafızı, kitaplarının reisi Amenamoni’den kâtip Penterhor’a:
Bu mektup elinize ulaştığı vakitte ve noktası noktasına okunduğu zaman, kalbini müteessir edecek bir halde olan acıklı felaketi, dalgalarda boğulma felaketlerini öğrenerek kalbini kasırga önündeki yaprak gibi en şiddetli ıstıraba teslim et. Musibet şiddetli, zaruret birden bire onu zabdetti. Sular içinde uyku, canlıyı acınacak bir şey yaptı. Reislerin ölümünü, kavimlerin efendisini, şarkların ve garpların kralının mahvolmasını tasvir et. Sana gönderdiğim haber hangi habere kıyas edilebilir?” (Admonitions of Ipuwer 2:5-6)




Merneptah ın ölümü tabiri caizse bir kayboluş şeklinde gerçekleşmiştir. Merneptah’ın korunmuş, bilinen bu mumyası 19.yy’nun sonunda bulundu. Kur’an’ın indiği dönemde ancak her şeyin haberlerini bilen biri bu cesedin korunduğunu bilebilirdi. 2.Ramses in mumyası bugün Kahire müzesinde sergilenmektedir. Mernaptah'ın cesedi 1881'de Kızıl denize Süveyş kanalı açılırken denizin kenarında küçük bir tepecikte bulunmuş ve Londra'ya getirilmiştir. halen İngiltere - Londra British Museum'da bulunmaktadır.



Bu konuda geniş araştırma ve incelemeler yapan fransız doktor ,yazar ve Egyptolojist Maurice Bucaille bu cesedi görmüş incelemiş ve Kur an ın ayetleri ile birebir örtüştüğünü hayranlıkla görerek Müslüman olmuştur.Bunun doğrultusunda 1976 yılında yazdığı ''kitab-ı mukaddes Kur'an ve bilim'' adlı kitabı dünya çapında milyonlar satmış ve büyük bir üne kavuşmuştur.Bucaille bu sonuca bir çok inceleme ve araştırma sonucu ulaştı bunlardan biri;

Kur’an, Firavun anlatısında iki özel isim verir. Bunlardan biri Haman, diğeri ise Karun’dur.Bucaille bu isimlerden yola çıkarak Firavun’un kimliğini tespit edebileceğini düşünür. Haman ismi Tevrat’tada geçer ve Kur’an’ın belirttiği kişiden ayrı olarak bir Pers Hükümdarı olup, Musa’nın çağdaşı değildir. Kur’an eleştirmenleri bundan yola çıkarak Resul’un Tevrat’ı yanlış kopya ettiğini iddia ederler.







Bucaille, “Haman” ismini bir Fransız Mısır Bilimcisine verir ve bunun 7.yy bir arap el yazmasından alıntı olduğunu söyler. O da böyle bir el yazmasında Mısır hıyerogliflerine ait bir bilginin geçmiş olmasının mümkün olmadığını söyler ve ona “Dictionary of Personal Names of the New Kingdom by Ranke” adlı Mısır isimleri sözlüğünü önerir. Bucaille ise Almanca hiyeroglif transliterasyon listesinden Haman’ın, taş ocakları işçilerinin şefi olduğunu öğrenir. Dahası Haman ismi Viyana’da bulunan bir yazıtta da kazılıdır.

Fransız Jean François Champollion tarafından çözülen Rosetta Stone adı verilen bir yüzü Yunanca, bir yüzü eski Mısır hiyeroglifi ve bir yüzü de geç dönem hiyeroglifle (Demotik tarz) yazılmış bir yazıtla başka bir boyut kazandı. Artık hiyeroglifler okunuyor ve isim listeleri çıkartılıyordu. Yine Viyana'daki Hof Müzesi'ndeki bu yazıtta Haman'ın Firavun'a yakınlığı anlatılmaktadır (Bakınız Walter Wreszinski, Aegyptische Inschriften aus dem K. K. Hof Museum in Wien, 1906, J. C. Hinriesche Buchhandlung). Yeni Krallık Listeleri sözlüğünde ise "Haman" ismi aynen Kasas suresindeki gibi "Taş ocağı işçilerinin şefi" olarak kayıtlıdır. (Bakınız Herman Renke; Die Aegyptischen Personnennamen, Vierzeischnis der namen, Verlag Von J. J. Augustin in Glückstadt, Band I, 1935)

Kur'an da Firavunun Haman (işçilerin şefi)ne seslenerek Hz Musa ya karşı alaycı konuşması şöyle geçer;

“Haman, benim için balçığın üzerinde ateş yakarak tuğla hazırla ve Musa’nın tanrısına ulaşmam için bana kule yap”(Kur’an 28:38)




Bu olaya dair Merneptah ın cesedi çok önemli bir yaklaşımdır fakat bu Kur an ın ayetteki son cümlesi' 'ibret için cesedin bozulmadan saklanması'' olayı bir çok firavun için açıkça ortaya çıkmıştır.Yani bu açıdan bakınca evet 2.Ramses ,Thutmosis,Amonhotep hatta Tutankhamon bile bu ayeti kanıtlar.Çünkü firavunların hepsi inkarcı ve zalimdi aynı zamanda sözde tanrılık vasıfları ile övünüp insanları yönetiyorlardı.Kur an dan asırlar sonra mısır da piramitler ve mezarlar ile mumyalar bulunmaya başlayınca dünya büyük şaşkınlık ilgi ve heyecanla bunu karşıladı halbuki bulunanlar firavunların ibretlik bozulmadan korunmuş cesetleriydi ve Kur an bunu asırlar önce söylemişti.Yine bu durumu Kur an sonraki ayetlerde açıkça ortaya koymuştu bile ;

''İsrailoğullarını denizden geçirdik. Firavun da, askerleriyle birlikte zulmetmek ve saldırmak üzere, derhal onları takibe koyuldu. Nihayet boğulmak üzere iken, 'İsrailoğulları'nın iman ettiğinden başka hiçbir ilah olmadığına inandım. Ben de müslümanlardanım dedi.''(Kur’an 10:90)

''Şimdi mi?! Oysa daha önce isyan etmiş ve bozgunculardan olmuştun.''(Kur’an 10:91)

''Biz de bugün bedenini, arkandan geleceklere ibret olman için, kurtaracağız. Çünkü insanlardan birçoğu âyetlerimizden gerçekten habersizdir.''(Kur’an 10:92)




KÜNYE
Tür;Gizem,Bilim,Araştırma,Din
İçerik;Antik Mısır,Mitoloji,Araştırma,Deneme
Kaynak;Yaşadıklarım,Gözlemlerim,Araştırmalarım
Dönem;Haziran 2017
Güncelleme; 1





1 yorum: